Over ons

Stemmen over de naam

Op 27 april 1993 werd de Vereniging Kamerkoor Quartna opgericht, 30 jaar geleden dus. Quartna was echter al veel eerder begonnen met zingen. Ergens in 1983 kwam men voor het eerst samen. Dat betekent dat we in 2023 in ons 40e koorjaar zijn aanbeland! Quadraginta, Latijn voor 40, is de titel die we aan ons jubileum geven. Maar ook de Latijnse schrijfwijze XL lijkt ons wel van toepassing.

Over de eerste jaren zijn de herinneringen vervaagd – zij het dat er nog steeds een zekere mythische glans over ligt als je de leden van het eerste uur er naar vraagt. Studentikoos, eigenzinnig en eigenwijs was het koor zeker. Er wordt gezegd dat in die eerste tijd geen enkele dirigent het langer dan een jaar met hen uithield.

Geleidelijk groeide de behoefte aan structuur en stabiliteit. Na veel discussie werd op 27 april 1993 de Vereniging Kamerkoor Quartna opgericht. Het koor werd serieuzer, en dat leidde ertoe dat er jaarlijks één of meer ‘grote’ concerten werden gegeven, soms samen met instrumentele ensembles.

 

Al 40 jaar wordt in Maastricht door ons gerepeteerd, geconcerteerd en vooral veel plezier beleefd aan het maken van muziek. Koorleden bleven en vertrokken, nieuwe leden kwamen en dirigenten volgden elkaar op. We noemen: Jacqueline Nelissen, Mels Dees, Martine des Tombe, Mourik Jan Heupink, en nu alweer 16 jaar Arno Kerkhof. Inmiddels heeft Quartna een vaste en vertrouwde plek verworven in het Maastrichtse amateur-muziekleven. In die veertig jaren heeft Quartna meer dan 94 openbare uitvoeringen gegeven!

Van de idealen uit het begin is zeker nog een deel overeind gebleven. De koorleden hebben via een muziekcommissie directe invloed op de concertthema’s en het gekozen repertoire. In de loop der jaren is er geleidelijk steeds meer koor-ervaring en muziekkennis opgebouwd, en dat leidt tot meer kwaliteit van de koorzang. Maar gezelligheid en ontspanning staan nog steeds hoog in het vaandel!

Quartna begin 90-er jaren