Concert

Jubileum concert: Quartna Quadraginta

Op 27 april 1993 werd de Vereniging Kamerkoor Quartna opgericht, 30 jaar geleden dus. Quartna was echter al veel eerder begonnen met zingen. Ergens in 1983 kwam men voor het eerst samen. Dat betekent dat we nu, in 2023, in ons 40e koorjaar zijn aanbeland! Quadraginta, Latijn voor 40, is de titel die we aan ons jubileum geven. Maar ook de Latijnse schrijfwijze XL lijkt ons wel van toepassing.

Over de eerste jaren zijn de herinneringen vervaagd – zij het dat er nog steeds een zekere mythische glans over ligt als je de leden van het eerste uur er naar vraagt. Studentikoos, eigenzinnig en eigenwijs was het koor zeker. Er wordt gezegd dat in die eerste tijd geen enkele dirigent het langer dan een jaar met hen uithield.

Geleidelijk groeide de behoefte aan structuur en stabiliteit. Na veel discussie werd op 27 april 1993 de Vereniging Kamerkoor Quartna opgericht. Het koor werd serieuzer, en dat leidde ertoe dat er jaarlijks één of meer ‘grote’ concerten werden gegeven, soms samen met instrumentele ensembles.

Al 40 jaar wordt in Maastricht door ons gerepeteerd, geconcerteerd en vooral veel plezier beleefd aan het maken van muziek. Koorleden bleven en vertrokken, nieuwe leden kwamen en dirigenten volgden elkaar op. We noemen: Jacqueline Nelissen, Mels Dees, Martine des Tombe, Mourik Jan Heupink, en nu alweer 16 jaar Arno Kerkhof. Inmiddels heeft Quartna een vaste en vertrouwde plek verworven in het Maastrichtse amateur-muziekleven. In die veertig jaren heeft Quartna meer dan 94 openbare uitvoeringen gegeven!

De inspanningen van zoveel jaren muziek repeteren en genieten zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We hebben gezocht naar een selectie van de mooiste koorwerken die we in deze jaren hebben uitgevoerd. Op het programma staan werken van Hendrik Andriessen: Due madrigali – John Dowland: Flow, my tears – Paul Hindemith: Un cygne – Moses Hogan (arr.): I can tell the world – Arno Kerkhof (arr.): Drie Jiddische liederen – Rudolf Mauersberger: Wie liegt die Stadt so wüst – Felix Mendelssohn: Verleih’ uns Frieden – Josef Rheinberger: Abendlied, en Thomas Tallis: Audivi vocem de coelo.

Aan het concert wordt medewerking verleend door het Mosaïc Saxophone Quartet (www.mosaicsaxquartet.com).

U bent van harte uitgenodigd het jubileum met ons te vieren in de prachtige kapel van de Zusters Onder de Bogen (achter de Sint Servaasbasiliek) in Maastricht.

Datum en tijd: zaterdag 25 november 2023, 15:00 uur. Entree € 10. Kaarten reserveren via info@quartna.nl en betalen graag contant bij toegang. 

VORIGE CONCERT

 

In een roerige tijd legt Kamerkoor Quartna met muziek uit Oost-Europese en Angelsaksische landen een verbinding tussen Oost en West. Er vallen grote verschillen op in klankkleur van de muziek uit beide regio’s, maar de thema’s die bezongen worden liggen van oudsher dicht bij elkaar. Weemoed bij vallende bladeren en gewonde dieren symboliseert het verdriet dat geliefden voelen als ze voor langere tijd afscheid van elkaar nemen. De pijn van weggaan maakt plaats voor verlangen elkaar weer te zien en vertrouwen dat dat gebeuren zal.

Uit Oost-Europa hoort u muziek van Bartók, Górecki, Janáček, Kodály, Koessler, Rachmaninov en Prokofiev. Angelsaksische klanken komen van Britten, Finzi, Kosma, Mac Dowell, Parry en Vaughan Williams.

Quartna staat onder de bezielende leiding van Arno Kerkhof, die daarnaast zonder woorden met bijpassende pianowerken dit emotionele programma verder omlijst.

Het concert ‘Afscheid en Verlangen’ is tweemaal uitgevoerd: Zaterdagmiddag 15 april om 14:30 uur in de Kloosterkerk te Valkenburg, en Zondagmiddag 16 april om 14:30 uur in de Lutherse kerk te Maastricht.

Maastricht TV heeft een filmpje gemaakt over Quartna, repeterend voor dit concert. Klik hier. 

VORIGE CONCERT

Kamerkoor Quartna zong samen met Vocaal Ensemble Arabesque koormuziek van Bach

Bach, Bach, Bach, Bach & Bach

Samen met Vocaal Ensemble Arabesque zong Quartna werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750), van zijn schoonvader Johann Michael Bach (1648-1694), van zijn oud-oom Johann Bach (1604-1673), van zijn vrouw’s oom Johann Christoph Bach (1642-1703), en van zijn achterneef Johann Ludwig Bach (1677-1731).

Aan het concert werkten mee Jo Louppen, orgel, en Elly de Bruijn, contrabas.

St-Petruskerk te Sittard, vrijdagavond 8 juli 2022 om 20:00 uur
Kapel van de Zusters onder de Bogen te Maastricht, zondagmiddag 10 juli 2022 om 15:00 uur
Kerk Mariaveld te Susteren, donderdagavond 1 september 2022 om 20:00 uur.